Fra patient til borger – og fremtidens sygepleje

En nytænkende bevægelse i mødet mellem hospitalslogik og borgerlogik

Forflytning: Nytænkning flytter patienter – og ansatte

Skriv en kommentar

Vibeke Sennels“I sundhedssektoren har vi fokus på at hjælpe patienterne i enhver situation. Men al erfaring og forskning viser, at mere aktive patienter ofte er mere tilfredse patienter, og at nogle af dem ligefrem kan blive hurtigere raske” forklarer Vibeke Sennels fra Terapiafdelingen på Hospitalsenheden Horsens. Hun er projektleder på en indsats målrettet hospitalets forflytningsvejledere kaldet “Fra patient til borger i forflytninger”.

Derfor er udvikling af forflytningsområdet ikke kun et arbejde med at flytte borgerne fra et sted til et andet på nye måder. Det handler i høj grad også om at flytte medarbejderes vaner og syn på opgaven. Den 12. september var Hospitalsenheden Horsens’ forflytningsvejledere samlet for at præsentere erfaringer samt eksempler på nye måder at forflytte og mobilisere borgere på.

Projektet er een af flere indsatser, der skal realisere hospitalsenhedens nye strategi med fokus på Patienten som Partner.

Godt 40 forflytningsvejledere bærer sammen med en styregruppe en række prøvehandlinger, der skal afsøge nye veje i forflytninger. Det erklærede mål er: At  patienter med lav funktionsevne er ude af sengen og aktive i løbet af dagen – mere end vi tror det er muligt!

Blandt prøvehandlingerne, som blev præsenteret på temadagen, var bl.a. et forsøg på Medicinsk Afdeling med at få patienter med blodprop i hjernen til at gå i eget tøj. Forsøget er gennemført med henblik på at få patienterne til at føle sig mindre syge og mere tæt på deres hverdagsliv. Men sidegevinsten har været, at patienterne også har haft mere lyst til at samles i opholdsstuerne.

På Intensiv Afsnittet fortalte forflytningsvejlederne bl.a. om brugen af en sengecykel med stor succes. Selv meget dårlige patienter har haft gavn af at bruge cyklen bl.a. en patient, som cyklede 34 km på en dag!

Forflytningsvejlederne arbejder nu videre med prøvehandlingerne og mødes igen til februar for at udveksle erfaringer.

Læs mere om projektet og temadagen på denne nyhed fra hospitalets intranet.

Forfatter: frapatienttilborger

-

Skriv en kommentar