Fra patient til borger – og fremtidens sygepleje

En nytænkende bevægelse i mødet mellem hospitalslogik og borgerlogik

Idéer: Skal jeg også tage ansvar for mine medpatienter…? Borgersamtaler på biblioteket – anden del

Skriv en kommentar

Lørdag den 21. april var der igen nysgerrige sygeplejersker på biblioteket for at tale med borgerne om, hvad man som borger selv kan bidrage med, når man er i kontakt med sundhedsvæsnet. Som sidst kom der mange gode input og udsagn som:

 ” I skal stille flere krav til os – opfordre os til at gøre mere selv og gøre det legalt, så vi ved, at det sådan det er”- ”Jeg bliver simpelthen passiv, når der pludselig sker noget – vigtigt at jeg ved, hvad der sker og hvad jeg skal” – ”Jeg oplevede at blive mødt med mistro – og man er jo lidt underlegen overfor personalet” – ”Vigtigt at få information om, hvem jeg skulle kontakte, hvis min situation ændrede sig, det er et stort system, man pludselig befinder sig i” –Man vil nødig være til besvær og være et brokkehoved, fordi man er nødt til at ringe

Denne lørdag kom der også ideer og anbefalinger, som:

  • Det er godt at møde borgeren på neutral grund, fordi de måske vil være mere åbne og direkte i deres udsagn. Det kunne være en ide at møde borgerne på denne måde med mellemrum, fordi vi som sygeplejersker for udbytte af det. Måske det ligefrem skulle være en del af uddannelsesforløbet, at de studerende skulle ud og møde borgerne, enten som her på biblioteket, men det kunne også være i et indkøbscenter eller andre steder, hvor borgere kommer i deres dagligdag

 Og et svært dilemma:

  • Et nyt perspektiv på ideen fra sidste lørdag om, at patienter kan hjælpe andre patienter – en borger fortalte, at man kan komme i et dilemma, når man ligger på en flersengsstue, fordi man jo følger og er vidne til, hvad de andre gør. Men hvordan skal man stille sig, når man hører en ”nabo” fortælle personalet noget, man ved ikke er rigtigt? Skal man fortælle, hvad man ved, fordi det kan have betydning for ”naboens” situation eller skal man bare lade være med at blande sig? Skal man tage ansvar også for sine medpatienter?

Læs også egne optegnelser og overvejelser fra hhv. afdelingssygeplejerske Laila Påske og oversygeplejerske Kate Meller Gram-Hansen som deltog i ca. 20 samtaler med borgere den 21/4.

Reklamer

Forfatter: frapatienttilborger

-

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s